IZGUBLJENO SVETLO

Hodala je mračnom dolinom i izbegavala svetlo. Mislila je da je opasno i da treba da beži od njega. Izvirivalo je iza svakog žbuna, iza svake stene, ali bi ona uvek brzo skrenula pogled da ga ne bi videla. Trčala je u suprotnom smeru plašeći se sjaja koji ju je progonio. U mraku se spoticala, padala, ali se navikla da tapka u tami i nalazi svoj put. Povremeno bi joj svetlo pošlo u susret, ali ona bi ga uvek izbegla i zašla u još dublju tminu.

Jednog dana je shvatila da već neko vreme nije videla svetlo i da je počelo da joj nedostaje. Krenula je u potragu za njim. Tražila ga je u granama drveća, u žbunju, iza stena, ispod kamenja, ali nije ga našla. Obuzela ju je strepnja da ga nikada više neće naći. Nakon dugog lutanja i uzaludne potrage, zaplakala je i potrčala kroz dolinu, bez smera i puta, očajna, prestravljena. Svetla nigde nije bilo.

Vreme je prolazilo, a ona je živela u mraku, potpuno sluđena i sama. Više nije nalazila nikakav put i predala se. Na kraju je jednog dana samo sela na neki kamen i zaplakala. Tihi jecaj pretvorio se u ridanje koje joj je potresalo celo telo. Pala je na tlo i plakala satima, grčeći se bola koji ju je razdirao. Dušu je isplakala, a kad više nije bilo suza, od iscprljenosti je zaspala.

U snu je osetila snažan bol u grudima, kao da se nešto lomi u njenoj utrobi. Vrištala je i izvijala se od udara, a onda je iz nje šiknuo snažan mlaz svetlosti i celu je obuzeo. Njeno telo, ruke, noge, lice, sve je izgubilo čvrstinu i oblik, i pretvorilo se u čisto svetlo koje vibrira. Trgnula se i probudila.

Još je ležala u travi, a tamo gde su pale njene suze, nikli su sjajni, svetli cvetovi. Rasli su pred njenim očima, širili se, a ona je plakala od radosti. Smejala se i plesala okružena svetlom, igrajući se sjajnim laticama i listovima koji su treperili kao i njeno telo u snu. Našla je svoje svetlo, svoju radost, svoj mir.

16.06.2018.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s