KROZ PROSTOR I VREME

Krenula je u ranu zoru. Bio je mrak kad je napustila svoj dom i pošla na put. Kretala se kroz prostor – od kuće do prve stanice, od prve stanice do druge, od druge do treće, od treće do cilja. Kretala se i kroz vreme – sati su prolazili na njenom putovanju – u isti mah brzo i sporo.

Kada je stigla na cilj, nastupilo je mirovanje u prostoru. Međutim, iako je satima sedela u istoj prostoriji, razgovarala je s različitim ljudima, razmenjivala se energija, znanje, iskustvo. Zajedno su iskoračili iz „sada i ovde“ u prostor i vreme koje je nekoć bilo i koje (još?) nije. Ispreplele su se stvarnost i fikcija, utopija i distopija, prikaz i projekcija, prošlost, sadašnjost i budućnost. Brisane su prostorne ravni, a vremenska linija je izbledela. Na krilima logike i mašte pošla je u svet u kojem se osećala kao kod kuće, ne fizički, već svojim duhom, iako jeste i nije bila njegov deo.

Došlo je vreme povratka. Cilj je postao ishodište, prva stanica poslednja. Krenula je do prve, zatim do druge i na kraju stigla do treće stanice. Od te stanice je kratak put vodio do konačnog cilja – njenog doma. Krug se zatvorio. Vratila se u mraku večeri, i odjednom je bila na istom mestu kao i u zoru. Putovanje jednog dana je završeno, ostalo je kao u magli, kao da ga nije ni bilo, ali odjek tog koračanja kroz prostor i vreme nastavio je da snažno odzvanja u njoj, kao podsetnik da se u ovom svetu može biti kod kuće na više od jednog načina…

29.1.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s