STARA PATKA

Gegala se polako, teškim koracima. Trudila se da niko ne primeti koliko joj je naporno, jer dobro je znala da se svaki pokret prati i da je pokazivanje slabosti izuzetno opasno.

Bio je dan kao svaki drugi, ali je ipak nešto bilo drugačije, mada nije mogla da proceni šta, kao ni da odgonetne zašto se tako oseća, sve dok nije ugledala nju: u dvorište je stigla nova patka. Bila je to najlepša patka koju je ikada videla, sa sjajnim perjem, uplašena, zbunjena, mlada, sasvim nesvesna svoje lepote. Osećala je u isto vreme želju da joj priđe i privuče pod svoje krilo, ali i da je raščerupa i otera da je nikad više ne vidi. Ne znajući šta da uradi, nije uradila ništa, već se držala po strani. Pravila se da mlada patka ne postoji, ali je krišom pratila svaki njen korak.

Mlada patka se nije trudila ni oko koga. Svi su joj prilazili s divljenjem, a ona je svakoga skromno i ljubazno prihvatala, te su je još više voleli. Ostali su primetili da je stara patka izbegava i zaključili da je posredi ljubomora. Iako to nije bilo sasvim pogrešno, istina je bila složenija: stara patka je bila očarana i postiđena. Pridošlica je bila sve što je ona želela da bude, i mnogo više, te ju je zbog toga obožavala, mada – ruku na srce – ne bez primese ljubomore. Ipak, nije želela da joj naudi na bilo koji način, već samo nije podnosila njenu blizinu. Previše ju je uznemiravala.

Jednog čudnog jutra se stara patka na izlazu iz noćnog boravišta umalo nije sudarila s mladom. Za razliku od svih prethodnih dana, mlada nije stidljivo ustuknula, već je ostala gledajući staru patku direktno u oči, jer je htela da razgovara s njom. Zahtev je bio neobičan: mlada patka je tražila poduku. Stara patka je bila sumnjičava, ubeđena da mlada samo hoće i njoj da se dodvori, ali je znala da ako odbije, navući će gnev i prezir svih ostalih u dvorištu. Ali čemu da je poduči?

Mlada patka je želela sve da zna: o njoj samoj, o prošlosti dvorišta, kako je nekada izgledalo, o prošlosti svih životinja koje su tu bile i koje su sada tu, ali se ne sećaju svog dolaska jer su bile male… Jednostavno – o svemu. I dok je stara patka pričala, počeli su i drugi da slušaju. Iznenadila se kad je shvatila da sve zanima ono što ona zna. I smejali su se i plakali zajedno s njom, a stara patka je blistala od radosti.

Jednog dana više nije bilo priča. Sve ih je ispričala. Pošto nije htela da ih ponavlja, zaćutala je. Ostali su se polako razišli, ali mlada patka je ostala. Stara je bila i zbunjena i ganuta. Divila se mladoj patki i volela ju je čistom ljubavlju, bez imalo ljubomore.

Provodile su vreme zajedno, ćuteći, sve dok nije kucnuo čas. Kad je stara patka otišla, mlada je bila neutešna. Ćutala je danima, nije se dizala iz gnezda, i tugovala. Ostali su razumeli i ostavili su je na miru, čekali da rana zaceli.

Onda je jednog dana u dvorište došla nova patka. Bila je lepa, mlada, zbunjena i uplašena…

27.1.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s