PUTOVANJE MALOG BELOG MIŠA

Beli miš se polako kretao, njuškao sve oko sebe i grohotom se smejao. U stvari, ne može se baš reći grohotom, jer niko nije čuo miša kako se smeje, ali da je neko mogao da baci rendgenski pogled na njegovu dušu – da, ovaj miš je imao dušu – video bi je kako poskakuje i smeje se. Beli miš je imao poseban razlog da se raduje kao nijedan miš na celom svetu. Uspeo je da se krišom uvuče na brod koji je plovio u novi svet, u obećanu zemlju u koju su svi želeli da odu, a retki u tome uspevali. Put je trajao već danima i beli miš je postajao gladan, ali ga to nije previše mučilo. Znao je da ga na kraju puta čeka raj, jer tamo gde idu, tamo je sreća svakome dostupna, pa i jednom malom belom mišu.

Dani su prolazili, a mali beli miš je bio sve gladniji. Živeo je od mrvica i ostataka, bežao od ljudi, nekoliko puta padao i udarao se, nekoliko puta su ga nagnječili predmetima iza kojih se krio. Bio je iscrpljen, izudaran, slomljen, ali njegov duh je bio čio i veseo. Mali miš je znao da taj put ima smisla, da sva ta patnja vredi truda, da će mu se sve na kraju višestruko isplatiti. 

Čak i kad je polusvestan ležao u jednom zabačenom, skrivenom delu palube, i dok je osluškivao udarce talasa o trup broda, mali miš je čekao znak da su stigli na odredište, spreman da ustane i potrči svakog časa. Iako više nije imao snage ni da se podigne, duh mu se i dalje grohotom smejao. Bio je na svom srećnom putovanju!

Kad su zaista konačno stigli, i kad su istovarili prtljag, u jednom uglu su našli malog belog miša. Pokupili su ga s ostalim đubretom i bacili. Niko se nije obazirao na grohot malog miša, jer niko nikada nije čuo i video miša kako se smeje.  

17.1.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s