NIZ REKU

Našla se u čamcu koji je jurio niz brzu reku. Udarao je o stene, tresao se, nastavljao dalje nošen snažnom strujom. Poskakivala je s njim, čvrsto se držeći, ukočena od straha. U jednom trenutku se čamac raspao od siline udarca. Pala je, uronivši ispod površine, nagutala se vode, ali nije stala, jer ju je reka dalje povukla i bacila o sledeći kamen. Zaječala je od bola i pokušala da se okrene da vidi kuda ide, ali bujica ju je stalno prevrtala i okretala i ponovo se udarila. U jednom trenutku je ugledala komad drveta i uhvatila se za njega. Nastojala je da ga postavi ispred sebe, da se zaštiti, ali nije uspela. Držala se i pustila da je reka vodi, pokušavajući da se udalji od kamenja i izbegne povrede.

Uticala je na svoje kretanje koliko je mogla, sve dok nisu došli do jednog mirnijeg dela reke. Predahnula je na čas, odmorila se, ali reka ju je ponovo iznenadila i povukla. Još jednom je pretrpela niz bacanja i udaraca, a onda je tok vode opet usporio. Ovaj put nije čekala, već je pokušala da se bolje namesti kako bi bila spremna za novi brzak. Na sledećem delu putovanja je imala manje povreda i bolji uvid u tok bujice, bila je pripremljena. 

Kad je reka ponovo usporila, osvrnula se i našla bolji komad drveta, širi, pljosnatiji i uhvatila se za njega. Nije stigla da se odmah popne, te je jedan deo puta iznova prošla uz udarce i opet se nagutala vode. Koliko god ju je bolelo, njen duh nije popuštao, te se kod sledećeg usporavanja popela na dasku i čvrsto se uhvatila. Sada je bila stabilnija i bolje se čuvala.

Reka je još mnogo puta usporavala i ubrzavala, još se mnogo puta nagutala vode i bila povređena, ali ona nije odustajala. Put je i dalje trajao.

Nakon izvesnog vremena je osetila usporavanje toka. Već na izmaku snaga, konačno je stigla do širokog, mirnog jezera. Voda je bila čista i bistra, sunčevi zraci su se presijavali na površini, priroda oko jezera se odražavala u vodi stvarajući predivan vatromet boja. Bilo je mirno i tiho, samo su se ptice čule. Imala je osećaj da je našla svoje mesto, da joj ono pripada posle onog ludog putovanja kroz koje je prošla i svih brojnih udaraca koje je zadobila. Konačno je stigla kući.   

4.01.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s