HEMSKI KRUG I

Nekoć davno, bila jedna planeta koja se zvala Hemus. Bila je mala, ali bogata različitim oblicima života. Pošto je bila odavno naseljena, više se nije pamtilo ko ju je prvi našao u tom udaljenom delu svemira, i svaka od mnogobrojnih vrsta imala je svoje legende o poreklu i naseljavanju. Te priče su se prenosile šapatom, jer je među svim stanovnicima vladao mir, i ko god je pokušao da ga ugrozi polažući pravo teritorijalnog prvenstva, kažnjavali su ga večnim zatočeništvom na kamenom mesecu koji je kružio oko planete.

Jednog dana, desila se katastrofa. Došao je trenutak koji je bio neminovan, trenutak kojeg su se jedni plašili, a drugi ga s nestrpljenjem iščekivali – sveti savez je prekinut. Svaka vrsta je počela da živi za sebe, nastojeći da se očisti od uticaja bilo koje druge vrste koju je smatrala prljavom, inferiornom, štetnom. Počela je bespoštedna borba za teritoriju.

U jeku te borbe, u jednom kutku te planete, rodilo se dete. Dečak. Majka ga je donela na svet i onesvestila se, a neznanac u noći je došao i odneo joj sina. Kad se mlada žena probudila, deteta nije bilo. Dečakovo rođenje je u tom trenutku bilo nedopustivo i neoprostivo – bio je mešanac dve vrste. Ko ga je odneo? Da li otac i njegova porodica? Ili neko iz majčine porodice? Da li je deto odnešeno da bi se sakrila sramota ili da bi se otrglo od „štetnog” uticaja? Da li je dete uopšte živo? Sva ta pitanja su mučila ženu koja uoči rata nije mogla da nasluti šta će vreme doneti, da će njena ljubav prema pripadniku „neprijateljske” vrste postati kobna. Ali, kakav neprijatelj! Vihor rata ih je razdvojio i oni se više nisu videli. Majka je uspela da pošalje poruku ocu deteta, a odgovor je možda bila poseta u noći. Nije znala čega treba više da se plaši: da je umro ili da će jednog dana doći kao neprijateljski vojnik da je ubije. Dešavalo se i gore, u drugim ratovima koji se pamte iz vremena pre svetog saveza.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s