KULA OČEKIVANJA

Bio je lep i sunčan dan. Uživala je u svežini vode koja je tekla pored njene kule, mirisu cveća koji je donosio nežni vetar, u žuboru potoka, zujanju pčela i cvrkutu ptica, u eksploziji boja oko njene kule, u dodiru sunčevih zraka na njenoj koži, u ukusu svežeg voća i povrća koje joj je priroda davala, u miru svoje duše. Da, život je bio lep i ona je bila srećna.

Tog dana je imala posetu. Dok je ona radosno pokazivala svoj mali svet gošći, željna da podeli njegove blagodeti i da pruži radost dragoj osobi, ona se ironično smeškala, klimala glavom i na kraju samo upitala: Zar nisi usamljena? Zar ne bi bilo lepše podeliti sve ovo s nekim? Bila je zbunjena. Nije joj to palo na pamet. Sve je bilo savršeno, ona nije videla mane u svom svetu. Međutim, kada je ostala sama, ta misao je počela da je zaokuplja i muči poput crva, nadvila se nad njen raj kao senka. Nemir je ušao u njenu dušu i više ništa nije bilo kao pre.

Odlučila je da pošalje poziv. Zatvorila je oči, podigla glavu, duboko udahnula, nasmešila se, spojila ruke ispred srca, a onda ih otvorila i pustila  pticu žudnje da poleti. Poziv je bio poslat. Nastavila je da živi kao ranije, ali bi samo ponekad pogledala kroz prozor da proveri da li stiže nekakav odgovor. Međutim, postepeno je sve češće prozor privlačio njenu pažnju, počela je da zapostavlja svoj svakodnevni život, a pauze u njenim poslovima su bile sve duže. Osmeh s njenih usana je jenjavao i zamenio ga je zabrinut izraz lica. Nastupio je preokret u njenom životu.

Nakon nekog vremena je svakog dana samo stajala na prozoru i čekala. Dok bi ranije samo usput pogledala kroz prozor, sada je sve drugo postalo nebitno. Strah i briga su zamenili radost i veštinu življenja u trenutku, a osmeh je zamenilo ozbiljno i zabrinuto lice. Više nije ni za šta imala ni vremena ni volje, okovana očekivanjem odgovora koji nije stizao. Vreme je prolazilo, a ona to nije ni primećivala. Život se pretvorio u čekanje.

Jednog dana, dok je tako stajala na prozoru, potpuno fiksirana na horizont, jedna ptica joj se odjednom zaletela u glavu i povredila je. Bila je šokirana i uplašena, krv joj je curila niz lice, i kad je našla nešto da zaustavi krvarenje, otišla je u kupatilu da pogleda ranu i tada je prvi put posle dugog vremena konačno pogledala svoje lice u ogledalu i videla: kosa i nokti su joj bili dugački i neuredni, izgledala je bleda i ispijena, kao da je bolesna – bila je zapuštena. Osvrnula se oko sebe i svuda videla prašinu, prljavštinu, travu koja se probijala kroz zidove. Zgrozila se, šokirana, zbunjena, uplašena: Šta se s njom desilo?!

Zarila je glavu u ruke i počela da plače. Pala je na pod i ridala kao nikada u životu: „Šta sam uradila?! Šta sam uradila! Šta sam uradila!“ Plačući je zaspala na podu svoje sobe, a kad se probudila, bila je obamrla, tužna, slomljena, ali odlučna. Prvo je sredila kosu i ruke da bi mogla da radi, a onda se pobrinula za svoju kulu. Dugo joj je trebalo dok nije sve sredila, ali na kraju se osećala kao nova. Živi svet oko nje je reagovao, pružio joj je ruku i ona je opet počela da se smeje, sama sebi i svom ludilu. Ponovo se radovala pticama i potoku, vetru i šuštanju suvog lišća. Priroda je polako, ali sigurno ulazila u duboku jesen. Radost leta je odavno prošla, ali tešila ju je misao da posle zime koja dolazi sledi novo proleće.

I zima je stigla. Dok je uživala u toplini i pucketanju vatre, mirisu drveta koje gori, u miru i tišini svog doma, shvatila je: pakao su zaista drugi. Dok je tako sasvim opuštena tonula u san, začula je tiho grebanje na prozoru. Nimalo uplašena, ustala je i otvorila prozor. Napolju je stajala bela prilika i pružala joj ruku. Odgovor je konačno stigao. Nasmešila se, pružila ruku i poletela.

25.08.2017.

Copyright © 2018 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s