DEVOJČICA SA SRCEM

Kad se rodila, rekli su da ima neprirodno veliko srce i da treba da vodi računa o svom zdravlju. Roditelji su bili zabrinuti, stalno su je držali na oku, ali činilo se da devojčici ništa ne smeta što ima veliko srce. Naprotiv, svakoga je volela i svi su nju voleli. Stalno je bila vesela i uvek je imala osmeh na licu. Osvajala je srce svakoga ko ju je upoznao i rado su je darivali.

Vremenom su se roditelji opustili i prestali su da stalno motre na nju. Nisu se više toliko plašili da će joj se nešto loše desiti, posvetili su se mlađoj deci i svojim obavezama. Kad je malo poodrasla, objasnili su joj da ima veliko srce i da mora da se čuva, a ona ih je pogledala krupnim očima i upitala: „Ali ako imam veliko srce, onda treba da ga podelim s drugima, zar ne?“ Roditelji su se samo nasmešili detinjoj naivnosti i nisu joj ništa odgovorili.

Od tada je devojčica još više volela ljude oko sebe. Svakoga dana je roditeljima nosila komadić svog srca, ali bi je oni samo zbunjeno pogledali, okrenuli se i nastavili sa svojim obavezama, jer nisu znali šta da rade s time, a bili su previše zauzeti da bi zastali, razmislili i saznali. Onda je devojčica ponudila komadiće svog srca prijateljima, a oni su ih uzimali bez reči zahvalnosti, igrali se njima, pa ih bacili kad bi im dosadili. Kad je došlo vreme prvih ljubavi, devojčica je zaključila da je verovatno pogrešila zato što je davala samo komadiće svog srca, pa je odlučila da ubuduće daje celo srce. Momci koje je volela uzeli bi ga bez reči, uz usmeh, malo se poigrali njime, pokvarili ga kao kakvu igračku i vratili ga slomljenog. Ona bi ga ćutke uzimala, čuvala ga u grudima dok ne zaceli, a onda bi ga ponovo ponudila.

Onaj ko je zadržao njeno izlomljeno i izranjavano srce nije bio ni bolji ni gori od prethodnih. Uzeo ga je, i nije joj zauzvrat dao svoje srce, kao ni ostali, već joj je poklonio dva malena srca koja je volela više od ičega na svetu. Davala im je svakog dana celo svoje srce i živela za njih, a oni su njeno srce držali čvrsto u svojim ručicama sve dok nisu odrasli i jednog dana joj vratili srce i otišli.

Njeno veliko srce više nije kucalo kao nekada. Bolelo je. Nije mogla da shvati zašto joj je Bog dao veliko srce kada ga niko nije želeo. Svi su ga uzimali i uništavali, vraćali ga u jadnom stanju i odlazili. Ponudila je svoje srce i Njemu, ali On je ćutao i ostavio je bez odgovora. Više nikoga nije imala. Nikome više nije mogla da se obrati i nikome ništa više da ponudi.  

Jednog dana je stigla strašna vest: srce njenog deteta je prestalo da kuca. Njeno veliko srce je još jednom puklo i imala je snage samo da zapita bez daha: Dokle!?! Plakala je dok nije ostala bez suza. U zatupljenosti svog bola još više se povukla od ljudi i sveta. Srce joj više nije bilo u grudima, iščupala ga je i ono je ležalo pored nje, jadno, zgužvano, istrošeno –kao i ona. Međutim, to nije bio kraj.

Doneli su joj zavežljaj i u njemu malešno srce. Sa suzama koje su odnekuda ipak ponovo potekle, primila je zavežljaj bez reči, spremna da još jednom, poslednji put, ponudi srce i tom malom detetu, makar ga i ono slomilo. Prihvatila je svoju sudbinu, pomirila se sa životom – drugačije nije moglo biti.

Rekli su joj da je devojčica zdravo, živahno i veselo dete, ali da ima jednu manu: preveliko srce. Lekari su utvrdili da je po svoj prilici nasledno, da joj verovatno neće praviti velike teškoće u životu, ali da to treba imati na umu: opreza nikada dosta. Baka se samo nasmešila, klimnula glavom, a onda nežno i čvrsto prigrlila mali zavežljaj uz svoje veliko srce, prvi put u životu potpuno mirna i srećna: Konačno! 

25.08.2017.

Copyright © 2018 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s